Çerezleri kullanmamız için izninizi yönetme aracımız geçici olarak çevrimdışı. Bu nedenle, çerez kullanımına izin vermenizi gerektiren bazı işlevler eksik olabilir.
BMW: SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK YOLUNDA.
BMW GROUP’UN SÜRDÜRÜLEBİLİR MOBİLİTE VİZYONU.

1. ELEKTROMOBİLİTE.
2021 yılı itibarıyla BMW Group tarafından yolda kullanıma sunulan elektrikli araç sayısı 1 milyona ulaştı.
2. BATARYA GERİ DÖNÜŞÜMÜ.
BMW Group'a ait elektrikli bir aracın yüksek gerilimli bataryasında kullanılan malzemelerin %90'ı geri dönüştürülebilir özelliktedir.
3. KAPSAYICILIK.
BMW Group’ta engelli çalışan oranı %6,5’tir, ne de olsa azim engel tanımaz.
4. DÖNGÜSEL YAKLAŞIM.
BMW Group’un yeni araçlarına ortalama olarak 60 kg, yani yaklaşık %20 oranında geri dönüştürülmüş plastik entegre ediliyor.
5. ATIK İŞLEME.
Dünya genelinde tesislerimizde yıllık 2,5 milyon araç üretiminden kaynaklanan atığın %99'u, 2021 yılında malzeme olarak geri dönüştürülmüş (%93,4) ya da daha ilave (örn. ısıl işlem) işleme tabi tutulmuştur (%5,8).
6. ENERJİ TASARRUFU ÖNLEMLERİ.
BMW Group’a ait 16 tesiste LED aydınlatmaya geçilmesi sayesinde 2018'den bu yana yılda 130 milyon kWsa elektrik tasarrufu sağlanıyor.
7. ÇEŞİTLİLİK.
113 farklı ulustan 120.000 çalışanı bulunan BMW Group’ta çeşitlilik kilit başarı faktörlerimizden biridir.
8. CO2 EMİSYONU AZALTIMI.
2006 ile 2022 yılları arasındaki dönemde BMW Group’a ait her aracın üretimi sırasında ortaya çıkan emisyonda %78,1 oranında azalma sağlandı.
ARAÇLAR VE MALZEMELER.
BMW iX: YENİ BİR ÇAĞIN ÖNCÜSÜ.
Bir vizyondan doğdu. Elektrikli mobilite için tasarlandı. Verimli BMW eDrive teknolojisi ve tamamen elektrikli dört çeker sistemi sayesinde olağanüstü bir menzile sahip olan BMW iX, hareket ettiği ilk andan itibaren etkileyici bir hızlanma vadediyor. Akıllı BMW İşletim Sistemi 8, tamamen sezgisel şekilde çalıştırılabiliyor.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ MALZEMELER.

Balık ağları.
BMW iX ve Yeni BMW X1'deki zemin panelleri, başlangıç malzemesi olarak eski balık ağları, zemin kaplamaları ve plastik üretiminde ortaya çıkan hurdaların kullanıldığı plastik iplikten yapılmıştır. Benzersizliğini koruyan yeni bir geri dönüşüm süreci sayesinde, gelecekte balık ağları ve olta ipleri yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş plastiğe dönüştürülerek 2025’ten itibaren Neue Klasse modellerinde kullanılacak. Araç içinde ve dışında kullanılan kaplama parçaları, geleneksel olarak üretilen bileşenlere kıyasla %25 daha az CO2 emisyonuna yol açıyor.

Plastik geri dönüşümü.
Geri dönüştürülmüş malzemeler bir BMW'nin birçok bileşeninde kullanılıyor. BMW iX'te bu bileşenlerin örnekleri arasında tamamı %100 geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş tampon kılavuzları, kapı panellerinin alt yapısı, ön cam panel kaplaması ve ön motor kapağı çerçevesi yer alıyor.

Kaktüs lifleri.
BMW Group, start-up şirketlerle iş birliği içinde yenilikçi biyo-tabanlı yüzeyler geliştiriyor. Örneğin yeni geliştirilen Deserttex™, toz haline getirilmiş kaktüs liflerinden ve biyo-tabanlı bir poliüretan matristen üretiliyor. Bu sayede hayvansal ürünlerden kaçınmayı ve önemli bir CO2 azaltımını birlikte sağlamak mümkün hale geliyor.
BİYOKÜTLEDEN ÜRETİLEN DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR OTOMOTİV BOYALARI.

Avrupa’daki BMW Group fabrikalarının boya atölyelerinde ham petrolden değil biyolojik atık gibi geri kazanılabilir ham maddelerden üretilen mat boyalar kullanılıyor. Ayrıca, Rosslyn ve Leipzig'deki BMW Group fabrikalarında da sürdürülebilir şekilde üretilmiş pas önleyici boya kullanılıyor. TÜV tarafından onaylanan bir işlemle 2022-2030 yılları arasında 15.000 tonun üzerinde CO2 azaltımı sağlanması planlanıyor.
ARAÇLAR VE MALZEMELER: SIKÇA SORULAN SORULAR.
Elektrikli araçlar ne kadar sürdürülebilir?
Örnek vermek gerekirse, tamamen elektrikli Yeni BMW iX3'ün CO2 ayak izi, Avrupa pazarında mevcut ortalama elektrik kullanımında (yasal WLTP döngüsüne uygun bir tüketime göre) referans olarak alınacak bir BMW X3 sDrive20d modelinden %30 daha elverişlidir. Batarya yalnızca yenilenebilir enerjilerden elde edilen elektrikle şarj edilirse CO2 emisyonunda tasarruf oranı %60'a kadar artabilir.
Elektrikli bir aracın bataryası ne kadar dayanır?
BMW Group, son 10 yılda 1 milyondan fazla elektrikli model üretiminin getirdiği deneyime sahiptir. Bu nedenle, yeni bir BMW plug-in hybrid veya elektrikli BMW otomobili satın aldığınızda, yaklaşık 160.000 km'ye kadar yüksek gerilimli depolama sistemi için uzatılmış garantiye sahip olursunuz.
Bir elektrikli araç bataryasında bulunan bileşenler nelerdir?
Lityum iyon batarya, katot, anot, ayırıcı ve elektrolit olmak üzere dört bileşenden oluşur. Bataryanın kalitesini belirleyen kilit faktörler arasında bataryayı oluşturan parçaların net miktarı ve buna bağlı olarak kalitesinin yanı sıra bireysel bileşenlerin nasıl birleştirildiği ve işlendiği yer alır.
BMW'nin araçlarında gelecek odaklı hangi malzemeler kullanılıyor?
BMW Group, geri kazanılabilir ham maddeler ve doğal lifler, geri dönüştürülmüş plastik, deri yerine vegan alternatifleri ve geri dönüştürülebilir tekstil ürünleri kullanarak sürdürülebilir malzemelere yönelik genel farkındalığı artırmayı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlerken şeffaf bir anlayış sunmayı hedefliyor.
BMW Group'un bakış açısına göre, CO2 emisyonunun uzun vadede sürdürülebilir şekilde azaltılması yalnızca mevcut ve yeni malzemelere yönelik bütünsel bir yaklaşımla mümkün. Bu nedenle, BMW Group ikincil malzeme pazarının başarılı şekilde gelişimini hızlandırmanın yanı sıra gelecek odaklı malzemeler alanında yenilikçi start-up şirketlerle iş birliğini de artırıyor.
BMW, elektrikli araç bataryalarının geri dönüşümü için ne yapıyor?
BMW Group, “Geri Dönüşüm için Tasarım” anlayışıyla her yeni BMW aracın tasarımı ve üretimini çevreyle uyumlu bir geri dönüşüm yönteminin temellerini atmak olarak görüyor. Bu aynı zamanda elektrikli araçlardaki ömrünü tamamlamış yüksek gerilimli bataryaları da içeriyor. BMW Group, kamu elektrik şebekesini dengelemek için bu bataryaların sabit elektrik depolama sistemi olarak ikincil kullanıma ek olarak, batarya hücreleri için kapalı malzeme döngülerinin (döngüsellik) oluşturulması ve geri dönüştürülmesi amacıyla çeşitli iş birlikleri yürütüyor.
DÖNGÜSELLİK VE KAYNAKLAR.

DÖNGÜSELLİĞİN GÜCÜ.
VİZYONUMUZ: BUGÜNÜN ARAÇLARINDAN GELECEĞİN ARAÇLARINI TASARLAMAK.
Kaynakların sorumlu şekilde kullanımı BMW Group için kilit bir rol oynuyor. Bu süreçte, ham madde kullanımımızı döngüsel ekonomiye yönelik dört prensibimize uygun şekilde sürdürmek istiyoruz:
YENİDEN DÜŞÜN: Yaptığımız her şeyde döngüsel tasarımı temel alıyoruz.
SADELEŞTİR: Mümkün olan her durumda daha azıyla daha fazlasını başarıyoruz.
YENİDEN KULLAN: Ürünlerimizin sunduğu değeri elimizden geldiğince uzatıyoruz.
GERİ DÖNÜŞTÜR: Kaynakları mümkün olduğunca uzun süre boyunca kullanım döngüsünde tutuyoruz.
BATARYA HÜCRESİNİN YAŞAM DÖNGÜSÜNÜN DÖRT AŞAMASI.

Geliştirme.
BMW Group, Münih'teki Hücre Üretimi Yetkinlik Merkezi'nde bir lityum iyon batarya hücresinde bulunan hücreler için ideal kimyasal bileşime yönelik araştırmalar yürütüyor. Bu araştırma, hücreyi oluşturan katot, anot, ayırıcı ve elektrolit bileşenlerinin kapsamlı bir geliştirme sürecine tabi tutulmasını içeriyor.

Araçta kullanım.
Günümüzün elektrikli araçları, halihazırda tek şarjla 600 km'yi aşan bir menzile ulaşıyor ve bu değer yükselen bir trend gösteriyor. Deneyimlere göre, elektrikli araçlar yüksek gerilimli bataryayı değiştirmeye gerek kalmadan geleneksel muadilleriyle aynı kilometreye ulaşabiliyor.

İkinci Yaşam.
Araçta yoğun şekilde kullanılan bir lityum-iyon bataryanın, örneğin geri dönüşüm sürecine girmeden önce, batarya çiftliklerinde sabit depolama sistemi olarak uzun yıllar boyunca kullanılmaya devam edilmesi mümkün olacaktır.

Geri dönüşüm.
Batarya hücresinin ham maddeleri yeniden işlenebilir. BMW Group, Hücre Üretimi Yetkinlik Merkezi'nde, yeni nesil batarya hücreleri için ikincil ham maddelerin geri dönüşümünü geliştiriyor. Bu, batarya hücresinin yaşam döngüsünün sona erdiğini ve daha sonra yeniden başlayabileceğini gösteriyor.
RÜZGAR, GÜNEŞ VE YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER.
İKİ FABRİKA. İKİ ÖRNEK.

Rüzgar enerjisi.
Leipzig'deki BMW Group fabrikası arazisindeki dört rüzgar türbininin her biri 2,5 MW nominal çıkış elde edebiliyor. Bu türbinler, fabrikada ihtiyaç duyulan elektriğin yaklaşık sekizde birini karşılıyor. 700 adede kadar BMW i3 bataryasının bir ağa bağlı olduğu akıllı bir depolama çiftliği, arz fazlası olduğunda dört rüzgar türbininden gelen fazla enerjiyi depoluyor ve rüzgar yetersiz olduğunda elektriği şebekeye geri besliyor.

Güneş enerjisi.
BMW Brilliance Automotive Ltd.’ye ait Dadong (Shenyang) fabrikasındaki güneş enerjisi santrali, 2022'de 21 MWh'den fazla yenilenebilir enerji üretti. Bu amaçla, Shenyang tesisinin genişletilmesi sırasında santral alanı 110.000 m2 (yaklaşık 15 futbol sahası büyüklüğünde) genişletilerek toplam 290.000 m2'ye çıkarıldı.
DÖNGÜSELLİK VE KAYNAKLAR: SIKÇA SORULAN SORULAR.
Döngüsel ekonomi ne anlama geliyor?
Döngüsellik olarak da adlandırılan döngüsel ekonomi, ürünlerin ham madde olarak ilk kullanımlarından sonra yeni ürünler veya malzemeler için yeniden kullanılması prensibini ifade eder.
Döngüsel ekonomi neden önemlidir?
Çevreyi korumak ve sürdürmek, değerli kaynakları birden çok kez kullanmak ve daha az atık üretilmesini sağlamak. Bunlar, BMW Group'un dört döngüsel ekonomi prensibiyle ulaşmaya çalıştığı hedeflerdir. Ek olarak, ikincil malzemelerin (örneğin alüminyum) kullanılması CO2 azaltımı hedeflerine ulaşılmasını sağlar. İnovasyon, döngüsel bir ekonomi hedefine ulaşmada kilit rol oynar.
BMW hangi enerji kaynaklarını kullanıyor?
BMW Group fabrikaları, sürdürülebilirliğe ve yenilenebilir malzemelerin kullanımına odaklanarak dönüşüm yoluyla sürekli olarak çevrenin korunmasını destekliyor. Mevcut koşullara ve konuma göre en etkili önlemi alıyoruz. Bu önlemler arasında, Münih ve Dingolfing'deki BMW Group fabrikalarında olduğu gibi hidroelektrikten bölgesel yeşil elektrik elde edilmesi, Çin'in Şenyang şehrindeki BBA tesislerinde bulunan fotovoltaik santrallerden ve Rosslyn'deki BMW Group Güney Afrika tesisinden yaklaşık 100 km uzaklıktaki bir biyogaz tesisinden elektrik üretilmesi ve BMW Group Leipzig fabrikasındaki rüzgar enerjisinden elektrik üretimi gibi çeşitli yöntemler yer alıyor.
ÜRETİM VE TEDARİK ZİNCİRİ.
BMW ÜRETİM TESİSLERİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÖNLEMLER.
BMW Group'u farklı kılan unsurlar arasında sürdürülebilirliğe ve müşteriye yakın olmaya odaklanması yer alır. Bu nedenle, dünyanın her yerinde doğrudan yerinde üretim yaparken tek tip kalite ve güvenlik standartlarının korunmasını sağlıyoruz.

ALMANYA.
Münih: Araçlar için bir tür astar uygulaması olan katodik daldırmalı kaplamadan gelen atık suyu işlemek için bir ters ozmoz tesisi kullanılıyor ve atık su aynı işlem adımında yeniden kullanılıyor. Bu, toplamda yıllık tatlı su tüketimini altı milyon litreden fazla azaltıyor. Yaklaşık 10.000 m2'lik alana sahip boya atölyesinin yeşil çatısı, yalıtımın yanı sıra sahadaki hava kalitesini de iyileştiriyor.
Dingolfing: Birleşik ısı ve elektrik santrali sayesinde, BMW Group Dingolfing Fabrikası kendi elektrik ihtiyacının neredeyse yarısını üretiyor. Dışarıdan tedarik durumunda da doğrudan yerel hidroelektrik santrallerinden elde edilen %100 yeşil elektrik kullanılıyor. Tesis, su ihtiyacının %40'tan fazlasını kendi kuyularından karşılayarak bölgenin içme suyu rezervlerini koruyor.
Leipzig: Akıllı bir batarya çiftliği, arz fazlası olduğunda dört rüzgar türbininden gelen fazla enerjiyi depoluyor ve rüzgar yetersiz olduğunda elektriği şebekeye geri besliyor.
DADONG (ÇİN).
BMW Brilliance Automotive Ltd. Dadong (Shenyang) Fabrikasında, yaklaşık 110.000 m2'lik bir alanı kaplayan güneş enerjisi tesislerine ek olarak, alüminyum ve çelik hurdaları ayrıştırılıyor ve boyama işleminde tatlı su kullanılmıyor. Şirket içi tren istasyonu ayrıca, bitmiş araçların %80'inin ilgili varış noktalarına tamamen veya kısmen demir yolu ile taşınmasını sağlıyor.
ROSSLYN (GÜNEY AFRİKA).
BMW Group Rosslyn Fabrikası, elektriğini yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan büyük bir sığır çiftliğine bağlı bir biyogaz tesisinden alıyor. Yaklaşık 30.000 hayvanın gübresi, yerel enerji ihtiyacının %30'unu karşılıyor. Ayrıca boya atölyesinde, Leipzig'deki muadilinde olduğu gibi, fosil bazlı kaynaklardan elde edilen boyalara kıyasla CO2 emisyonunu %40 oranında azaltan, sürdürülebilir şekilde üretilmiş pas önleyici boya kullanılıyor.
1. SPARTANBURG (ABD).
BMW Group Spartanburg Fabrikası, birleşik bir ısı ve elektrik santrali aracılığıyla kendi enerji ihtiyacının %25'e kadarını karşılamak için yan taraftaki çöp sahasından gelen metan gazını kullanıyor. Her yıl 400 güneş modülü, 135 MWh daha fazla yeşil elektrik üretiyor.
2. ALMANYA.
Münih: Araçlar için bir tür astar uygulaması olan katodik daldırmalı kaplamadan gelen atık suyu işlemek için bir ters ozmoz tesisi kullanılıyor ve atık su aynı işlem adımında yeniden kullanılıyor. Bu, toplamda yıllık tatlı su tüketimini altı milyon litreden fazla azaltıyor. Yaklaşık 10.000 m2'lik alana sahip boya atölyesinin yeşil çatısı, yalıtımın yanı sıra sahadaki hava kalitesini de iyileştiriyor.
Dingolfing: Birleşik ısı ve elektrik santrali sayesinde, BMW Group Dingolfing Fabrikası kendi elektrik ihtiyacının neredeyse yarısını üretiyor. Dışarıdan tedarik durumunda da doğrudan yerel hidroelektrik santrallerinden elde edilen %100 yeşil elektrik kullanılıyor. Tesis, su ihtiyacının %40'tan fazlasını kendi kuyularından karşılayarak bölgenin içme suyu rezervlerini koruyor.
Leipzig: Akıllı bir batarya çiftliği, arz fazlası olduğunda dört rüzgar türbininden gelen fazla enerjiyi depoluyor ve rüzgar yetersiz olduğunda elektriği şebekeye geri besliyor.
3. DEBRECEN (MACARİSTAN).
Debrecen'de yapım aşamasında olan yeni BMW Group Fabrikası, araç üretiminde fosil bazlı enerji kaynaklarının kullanımını tamamen ortadan kaldıran dünyanın ilk otomobil fabrikasını temsil ediyor.
4. DADONG (ÇİN).
BMW Brilliance Automotive Ltd. Dadong (Shenyang) Fabrikasında, yaklaşık 110.000 m2'lik bir alanı kaplayan güneş enerjisi tesislerine ek olarak, alüminyum ve çelik hurdaları ayrıştırılıyor ve boyama işleminde tatlı su kullanılmıyor. Şirket içi tren istasyonu ayrıca, bitmiş araçların %80'inin ilgili varış noktalarına tamamen veya kısmen demir yolu ile taşınmasını sağlıyor.
5. CHENNAI (HİNDİSTAN).
BMW Group Chennai Fabrikası, 2021 yılında yaklaşık 13 milyon litre yağmur suyu toplayarak yıllık su ihtiyacının yaklaşık %90'ını karşılamayı başardı. Aynı dönemde santralin güneş enerjisi tesisi ise enerji ihtiyacının %60'ından fazlasını karşıladı.
6. ROSSLYN (GÜNEY AFRİKA).
BMW Group Rosslyn Fabrikası, elektriğini yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan büyük bir sığır çiftliğine bağlı bir biyogaz tesisinden alıyor. Yaklaşık 30.000 hayvanın gübresi, yerel enerji ihtiyacının %30'unu karşılıyor. Ayrıca boya atölyesinde, Leipzig'deki muadilinde olduğu gibi, fosil bazlı kaynaklardan elde edilen boyalara kıyasla CO2 emisyonunu %40 oranında azaltan, sürdürülebilir şekilde üretilmiş pas önleyici boya kullanılıyor.
BMW SORUMLULUK ALIYOR.
BMW'de sürdürülebilirlik, tedarik zincirlerimizin denetlenmesinden şirket dışı programların desteklenmesine kadar birçok unsuru kapsıyor. Ekolojik ayak izimizi mümkün olduğunca küçük tutmaya yönelik her türlü çabayı gösteriyoruz.

Sürdürülebilirlik programları.
BMW Group, “Business Ambition for 1.5 °C” kampanyasına katılan ilk Alman otomobil üreticisidir. Bu, 2050 yılına kadar katma değer zinciri boyunca iklim nötr olma taahhüdümüzü içeriyor. Bunun sonucunda otomatik olarak Birleşmiş Milletler'in “Race to Zero” (Sıfıra Yarış) programının bir üyesiyiz. Öte yandan, uzun süredir devam eden “Birleşmiş Milletler Çevre Programı” üyeliğimiz, BMW Group'un sürdürülebilirliği ne kadar ciddiye aldığının bir başka göstergesidir.

Kalkınma için Kobalt.
BMW Group, kobalt madenciliği ve işleme süreçlerini sürdürülebilirlik ve uluslararası olarak geçerli çalışma standartları ile uyumlu hale getirmeyi hedefliyor. BMW Group bu amaç doğrultusunda bir dizi başka ortakla birlikte, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki küçük ölçekli kobalt madenciliğinde çalışan işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için 2018 yılında Kalkınma için Kobalt adlı sektörler arası girişimi kurdu.

Tedarik zinciri yönetimi ve lojistik.
Çok aşamalı bir süreç, BMW Group'un tüm ilgili bölümlerinde tedarikçi ağı konusundaki sorumluluğumuzu güvence altına alıyor. Sosyal ve çevresel standartlar için belirli şartlar getirdiğimiz bölümler arasında enerji kullanımı, lojistik ve bileşenlerin geliştirilmesinin yanı sıra bir karar verme kriteri olarak sözleşme verme süreci ve tedarikçi gelişimi yer alıyor. Bu çevresel ve sosyal standartları uygulamak için, bu amaçla kurulan Sorumlu Tedarik Zinciri Girişimi'nin (RSCI) ortak kurucularından biri olarak emisyonu azaltmak için bazı durumlarda tesislerdeki tedarik süreçlerinde elektrikli tırlar kullanıyoruz ve araçların deniz taşımacılığıyla taşınmasını organize etmeyi amaçlayan girişimleri destekliyoruz.
ÜRETİM VE TEDARİK ZİNCİRİ: SIKÇA SORULAN SORULAR.
BMW Group, ham madde tedarikinde ne gibi önlemler alıyor?
BMW Group, bu konuda amacını tedarikçi ağında çevresel ve sosyal standartlara uyumu güvence altına almak olarak beyan ediyor. Bu uyum, özellikle insan haklarının gözetilmesini ve ham maddelerin sürdürülebilir şekilde çıkarılmasını kapsıyor. Her şeyden önce, bizi ilgilendiren 37 ham madde ve malzeme grubunun üretimi ve sonraki işlenme aşamalarında potansiyel riskler ortaya çıkıyor. Bu malzemelerin örnekleri arasında doğal kauçuk, tungsten, lityum ve kobalt yer alıyor. Her bir ham maddeye özel standartlaştırılmış, önleyici ve tepkisel önlemlerin yanı sıra BMW Group'a özel önlemlerle bu risklerin üstüne gidiyoruz.
BMW tedarikçileri için hangi sürdürülebilirlik standartları geçerlidir?
BMW Group, tedarikçi ağı içinde çevresel ve sosyal standartları sağlamak için çok sayıda önlem uyguluyor. BMW, tüm tedarikçilerinden etkili bir çevre koruma yönetimi programı uygulamalarını, çevre standartlarına uymalarını ve kaynak tüketimini ve çevresel etkileri (enerji, su, atık, emisyon vb.) sürekli olarak en aza indirmelerini bekliyor. Uygunluğu izlemek için denetimler gibi çeşitli aksiyonlar alınıyor.
CO2 emisyonu nedir?
CO2 emisyonu, örneğin, petrol, kömür ve odun gibi karbonlu maddelerin yanması nedeniyle oluşur. Bu sebeple CO2 emisyonu miktarı sanayileşmeden bu yana büyük ölçüde artmıştır. CO2 emisyonuna yol açan başlıca unsurlar, elektrik ve ısı üreticilerinin yanı sıra sanayi ve aynı zamanda özel hanelerdir. Otomotiv sektörü açısından bakıldığında, CO2 emisyonu araçların üretimi, kullanımı ve imha edilmesinden kaynaklanabiliyor. Bu nedenle BMW Group, CO2 emisyonunu azaltmak için üç konunun da üzerine gitmeye çalışıyor.
BMW, CO2 ayak izimi azaltmama nasıl yardımcı oluyor?
Elektrikli bir BMW modeline geçiş, klasik içten yanmalı motora sahip bir araca kıyasla kullanım aşamasında bireysel CO2 ayak izini azaltabiliyor. BMW eDrive teknolojileri, BMW plug-in hybrid bir aracın tüm potansiyelini gerçekleştirmeye de yardımcı oluyor.
TOPLUM VE YÖNETİŞİM.
UZMANLARIMIZLA FİKİR ALIŞVERİŞİ.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE YÖN VERİYORUZ.


İç Tasarım Sürdürülebilirlik Uzmanı Anna, sürdürülebilir malzemelerle ilgili görüşlerini paylaşıyor.
BMW Group Tasarım Sürdürülebilirlik Başkanı Daniela, sürdürülebilirliğin tasarımdaki her kararı nasıl etkilediğini anlatıyor.


TESİSTEKİ ARILARLA DAHA FAZLA BİYOÇEŞİTLİLİK.

BMW Group, tutarlı sürdürülebilirlik hedeflerine ek olarak çevreyi ve canlı türlerini korumaya yönelik birçok küçük girişimi sürdürmek için çalışanlarıyla güçlerini birleştiriyor. Münih, Leipzig, Regensburg, Berlin veya Dingolfing gibi Almanya'daki farklı BMW Group lokasyonları, çeşitli arı türleri ve kolonileri için yeni bir yuva oldu. Çalışanlardan gelen bu fikir, daha fazla biyoçeşitliliğe önemli bir katkı sağlıyor.
BMW GROUP’TA SOSYAL SORUMLULUK.

Çeşitlilik.
BMW Group, çeşitliliği bir güç olarak görüyor. Günlük çalışmamıza farklı bakış açıları, deneyimler ve beceriler katarak yenilikçi gücümüzü pekiştiriyoruz. Eğitimler, söyleşiler ve diyalog formatları ile çalışanlar ve yönetim kadrosu arasında farkındalık yaratıyoruz. İşe alımda ve çalışan gelişiminde çeşitliliği ve fırsat eşitliğini teşvik ediyoruz. Ayrımcılığa karşı koruma, tüm çalışanlara eşit muamele ve günlük iş hayatında saygı, kılavuzlarımızda sıkı sıkıya bağlı olduğumuz ilkelerdir.

Sosyal katılım.
Beş kıtada farklı lokasyonlarda faaliyet gösteren çok uluslu iş gücüne sahip bir şirket olarak, toplumun bir parçasıyız. Bu nedenle ekolojik, ekonomik ve sosyal sorumluluğumuz da ana faaliyet alanımızın ötesine geçiyor. Tüm uluslararası lokasyonlarımızda, kültürler arası iletişimin yanı sıra daha iyi yaşam koşulları ve eğitim fırsatlarını çalışmalarımızın merkezine koyuyoruz. Çok yönlü katılımımızla, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına da katkıda bulunuyoruz.

BMW Herbert Quandt Vakfı.
BMW Herbert Quandt Vakfı, kilit bir ortak olarak faaliyetleri aracılığıyla BMW Group'un sosyal sorumluluğuna katkıda bulunan bağımsız bir şirket vakfıdır. Aynı zamanda, dünya çapındaki liderlere toplum içindeki sorumluluklarını kabul etmeleri ve barışçıl, adil ve sürdürülebilir bir gelecek için kampanya yürütmeleri için ilham vermektedir.
TOPLUM VE YÖNETİŞİM: SIKÇA SORULAN SORULAR.
BMW Group sosyal ve kültürel sorumluluğunu nasıl yerine getiriyor?
Sürdürülebilirlik taahhüdü, BMW Group felsefesinin bir parçasıdır. Beş kıtada farklı lokasyonlarda faaliyet gösteren çok uluslu iş gücüne sahip bir şirket olarak, toplumun bir parçasıyız ve sorumluluğumuzu kabul ediyoruz. Kültürler arası iletişim, çocuklar ve genç yetişkinler için sağlam temelli bir eğitimin yanı sıra trafikte güvenlik konularını önemsiyoruz. Çalışanlarımızın gönüllü katılımı, BMW Group'un sosyal sorumluluğuna bağımsız bir şirket vakfı olan BMW Herbert Quandt Vakfı kadar önemli bir katkı sağlıyor.
BMW hangi sürdürülebilir yenilikleri hedefliyor?
BMW Group, BMW iFACTORY aracılığıyla geleceğin otomobil üretimi için devrim niteliğinde bir strateji sunuyor. Dünya genelindeki tüm BMW Group fabrikalarında BMW iFACTORY uygulaması gerçekleştiriliyor. Bu uygulama, aynı zamanda esnek, verimli ve dijital üretim teknolojileri ile iklim koruma ve rekabet edebilirlik konularında yeni standartları belirliyor. 2025 yılı itibariyle tamamen elektrikli Neue Klasse modellerinin üretiminin yapılmasının planlandığı Macaristan'ın Debrecen şehrindeki yeni tesis öncü proje olacak.
BMW Group çeşitliliği nasıl destekliyor?
BMW Group, çeşitliliği bir güç olarak görüyor. Bu nedenle, çeşitliliğin şirket içinde yapabileceği olumlu katkı konusunda çalışanlar ve yönetim kadrosu arasında farkındalık yaratmak için eğitimler, söyleşiler ve diyalog formatları kullanıyoruz. Ayrıca BMW Group, çalışan gelişiminde çeşitliliği ve fırsat eşitliğini teşvik ediyor. Ayrımcılığa karşı koruma, tüm çalışanlara eşit muamele ve günlük iş hayatında saygı, BMW Group Davranış Kuralları veya İnsan Hakları ve Çalışma Koşullarına ilişkin BMW Group Kuralları gibi kılavuzlarımızda sıkı sıkıya bağlı olduğumuz ilkelerdir.
BMW Group hangi sosyal projeleri destekliyor?
BMW Group, sosyal taahhüdü aracılığıyla belirli ihtiyaçları karşılamayı ve uzun vadeli etki yaratmayı amaçlıyor. Bu çalışmalarımızın merkezinde yetkinliklerimiz sayesinde hedefe yönelik destekleyebileceğimiz projeler yer almasını sağlıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz lokasyonlarda, gençlerin iş gücü piyasasına girişini kolaylaştırmaya ve böylece onların hayatında daha iyi fırsatlar yaratmaya yönelik eğitim projeleri geliştiriyoruz. Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) ile iş birliği içinde, 2011'den beri düzenli olarak Kültürler Arası İnovasyon Ödülü veriyoruz. Ödül, kültürler arası gerilimler ve çatışmalar için yapıcı çözümler arayan projelere veriliyor.
JOY BLOG’DA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.

BMW’de Sürdürülebilir İnovasyon: %100 Vegan İç Tasarıma Sahip Otomobiller.
Vegan malzemelerle hayata geçen tasarımların popülaritesinin her geçen gün arttığını gözden kaçırmak mümkün değil. Stella McCartney’den Hermes’e dev moda markaları alternatif, vegan malzemeler kullanılarak hazırlanan koleksiyonlarını ardı ardına sunarken, bu iklim pozitif trendin sınırları otomobil dünyasına da uzanıyor. Hayvan temelli ham maddelerin yerine yenilikçi biyolojik temelli malzemelerin kullanımıyla otomobil üretiminde sürdürülebilirlik adına önemli bir adım daha atılıyor. Zira deri malzemenin kullanılmaması CO2 emisyonunu yüzde 85 oranında azaltıyor.

Sürdürülebilirliğin Öncüsü.
Sürdürülebilirlik konusunda otomobil üreticileri arasında öncü ve bir numara olma hedefiyle yola çıkan BMW Group’un bu macerasındaki bir sonraki büyük adımını Joy Blog’da inceledik.

2040 Yılına Doğru Geri Sayım.
Odak noktası: Sürdürülebilirlik. BMW’nin gelecek hedeflerinde döngüsel ekonomi ilkelerinin net bir yeri var. Peki döngüsel ekonomi tam olarak ne anlama geliyor? CO2 emisyonlarını azaltma konusunda daha fazla ne yapılabilir? Ve tüm bunlar lüksten ödün vermeden yapılabilir mi? Bu ve bu gibi soruların yanıtları yazımızda.

Atıksız Yolculuk Rehberi.
İnsanlık tarihinin farklı dönemlerinde üretim tüketim, arz talep dengesi olarak da anlatılan uyumlanma mecburiyeti günümüzün modern insanını yaşantısını gözden geçirmeye atık yönetiminden başlamaya yönlendiriyor. Bu noktada biz de dünyaya saygılı, iklim dostu bir yolculuk yapmak isteyenler için önerilerimizi Joy Blog’a özel bir rehberde bir araya getirdik.

BMW iX ile Japonya Seyahati.
Ishihara Fidanlığı’nda bitkilere ve doğaya beslenen tutku ile sürdürülebilirlik vizyonu bir arada ilerliyor. Bu yazımızda; aile işini devralan, bahçıvan ve çiçek yetiştiricisi Genta Ishihara ve mükemmel partneri BMW iX ile Japonya’da ilham verici bir yolculuğa çıkıyoruz.

Norveç Serüveni.
Yoğun kaynak kullanımı gerektiren sporlar ve turistik aktiveler günümüzün gereksinimlerine ayak uydurabiliyor mu? Tur kayağı uzmanı Alice Linari’ye göre kayak sporunda sürdürülebilirliğe ulaşmak için bir şeylerden ödün vermek gerekmiyor. Özellikle de yol arkadaşınız BMW iX ise…
ELEKTRİK TÜKETİMİ VE MENZİL.
BMW iX xDrive 40:
Ortalama enerji tüketimi (WLTP) (kWsa/100 km): 21,2–19,3
Elektrikli menzil (WLTP) (km): 394-426
Belirtilen resmi yakıt tüketimi, CO2 emisyonu, elektrik tüketimi ve elektrikli menzil değerleri öngörülen ölçüm yöntemine uygundur ve düzenlendiği haliyle (AB) 715/2007 sayılı Avrupa Birliği Mevzuatıyla uyumludur. Menzil hesaplamasında WLTP rakamları, modelde yer alan tüm opsiyonel donanımları göz önünde bulundurur. 01.01.2021 tarihinden itibaren yeni tip onayı alan araçlar için resmi teknik özellikler yalnızca WLTP'ye göre mevcuttur.
ELEKTRİK TÜKETİMİ VE MENZİL.
- Disclaimer reference invalid