Çerezleri kullanmamız için izninizi yönetme aracımız geçici olarak çevrimdışı. Bu nedenle, çerez kullanımına izin vermenizi gerektiren bazı işlevler eksik olabilir.

ÇİKOLATA TUTKUNLARI İÇİN
6 VAZGEÇİLMEZ DURAK.
Zihnimize çoğunlukla ‘haz verici’ olarak kodladığımız çikolatanın tarihine baktığımızda bu hislerimizde haklı olduğumuzu görüyoruz. Çünkü başlangıçta kakao sıvı ve acı bir içecek olarak tüketilse de Olmek, Aztek ve Mayalar kakaodan üretilen bu içeceğin mistik bir özelliği olduğuna inanıyorlar. Belki de çikolatanın seyahati de benzer hislerin başka uygarlıklar tarafından da paylaşılmasıyla başlıyor. Biz de 7 Temmuz Dünya Çikolata Günü’nde bu yolculuğun güncel duraklarını mercek altına aldık.
06.07.2021
Mayaların kakaonun büyüsüne kapılarak mutluluk ve huzur için kakao tanrısına taptıkları dönemlerde çok değerli bir içecek olan ve herkese sunulmayan çikolata, kutsal törenlerde krallar, askerler ve soylular tarafından içiliyordu. 1500’lerde Orta Amerika’dan Avrupa’ya getirilişinin ardından da uzun süre bu ayrıcalıklı erişim devam etti. Bugünse çikolata çok daha erişilebilir bir lezzet ancak hep daha iyisine ve en doğru formüle ulaşma arzumuz sürüyor. Gerçek çikolataseverler seyahat tutkularını da işin içine dahil edip harekete geçiyor ve dünyanın en iyi çikolatacılarının çoğu bu şekilde doğuyor. Aynı motivasyonla, dünyanın farklı noktalarından artizan çikolata duraklarını Joy Blog’da bir araya getirdik.
1- TEUSCHER, ZÜRİH.

İsviçre Alpleri’nde küçük bir kasabada başlayan 80 yıllık çikolata geçmişine sahip Teuscher’in hikayesi kurucuları Dolf Teuscher’in tarifleri için en iyi malzemeleri bulmak üzere dünyayı gezmesiyle başlıyor. Teuscher bu seyahat sırasında en iyi kakao, marzipan, meyveler ve kuru yemişlerin peşine düşüyor. Yıllar süren denemelerin ardından da bugün ünlü olan tariflerini ortaya çıkarıyor. Babadan oğula geçen bu tarifler sayesinde Zürih’te bulunan Teuscher mutfaklarında 100 çeşit çikolata üretiliyor. Yalnızca en iyi malzemelerin kullanıldığı reçetelerde kimyasal katkı maddeleri ve koruyucular kesinlikle yer almıyor. En klasik lezzeti ise şampanyalı ‘truffle’ olan Teuscher’in çikolataları her gün özel uçuşlarla dünyaya dağıtılıyor.
2- VOSGES HAUT-CHOCOLA, ŞİKAGO.

Konu çikolata olduğunda en hassas nokta şüphesiz kaliteli malzeme ve inanamayacağımız bir özenle hazırlanan reçeteler. Vosges Haut-Chocolat’ın kurucusu Katrina Markoff çikolatalarda kullanılan her bir baharat, çiçek ve diğer malzemeyi özenle seçiyor ve mutfağına uçurulmasını sağlıyor. Bu sanatın temellerini Paris’teki Le Cordon Bleu’da atan Markoff’un çikolatacılıktaki imzası nadir baharatlar ve çiçekleri bir araya getirerek oluşturduğu benzersiz tatlar. Vosges mutfağından çıkan bu ilgi çekici çikolatalardan “Mexican Vanilla Bean” ve “Argentinean Dulce de Leche” denenmesi gereken önemli adaylar arasında.
3- RICHART, PARİS.

1925 yılından beri gurme çikolatalar ve Fransız makaronlar üreten, kalite konusuna kendini tamamen adamış olan Richart, en iyi özel malzemelerle en özel çikolataları sunduğunu garanti ediyor. Fransa’nın en prestijli tatlıcılık ödülü olan Ruban Bleu’yu yedi kez kazanan Richart çikolatalarının temel odak noktaları geliştirilmiş tatlar ile kendine özgü renk ve tasarımlar. Richart’ta her bir kutu görsellik bakımından kusursuz şekilde hazırlanıyor. Sunduğu tat denetimine ve beş duyunun bu sıradaki işlevine dikkat çeken Richart, sunumlarda ve gönderilerde çikolatanın bulunduğu ortamın ısı ve nem oranını dahi kontrol altında tutuyor.
4- TO’AK, EKVADOR.

To’ak çikolatalarında ‘nacional cocoa’ olarak adlandırılan ve bazı uzmanlarca soyunun tükeneceği iddia edilen çok nadir bir Arriba kakaosu türünü kullanıyor ve iddialara göre ‘nacional cocoa’ tüm kakao türleri arasında en zengin tada ve floral notalara sahip olanı. Dört yıl boyunca Fransız meşesinden yapılan konyak fıçılarında yıllandırılan ve bir barı $385 olarak fiyatlandırılan çikolataları, dünyanın en değerli çikolatası olarak tanınan To’ak çikolatayı bir deneyim olarak görüyor. Ekvador’a özgü bitter çikolatalarının yanı sıra ziyaretçilere iki saatlik bir sanat ve çikolata turu öneriyor. Bu özel turda Latin Amerika’nın önemli sanatçılarından Oswaldo Guayasamín’in evi ziyaret ediliyor ve ardından çikolata uzmanı eşliğinde To’ak çikolatalarının tadımı yapılıyor.
5- JACQUES TORRES CHOCOLATE, NEW YORK.

Juliette Binoche ve Johnny Depp’in başrollerde karşımıza çıktığı Chocolat filmini izlemiş miydiniz? Jacques Torres Chocolate’ın ziyaretçileri buradaki deneyimlerini Chocolat filmiyle kıyaslıyorlar. New York’ta bulunmasına rağmen yarattığı his Avrupa’da küçük bir şehirdeki özel bir çikolata dükkanı gibi olan Jacques’in uzmanlık alanı taze ve el yapımı çikolatalar. Pek çok çikolata durağından farklı olarak burada ziyaretçiler çikolataların yapım aşamalarını büyük cam kapıların arkasından görebiliyorlar. Jacques Torres Chocolate’ın denenmesi gereken lezzetleri arasında ise sıcak çikolata ve taze servis edilen ‘pain au chocolat’ yer alıyor.
6- BAYLAN, İSTANBUL.

Çikolatanın ülkemizdeki tarihine dönersek, on dokuzuncu yüz yılın başında İstanbul’da satılmakta olduğu ve peynir, tavuk gibi birçok diğer besinden çok daha değerli olduğu gibi bilgilerine ulaşıyoruz. Özellikle katı formda ve sütlü tüketilen çikolatanın Türkiye’deki tarihi sandığımızdan daha uzun ve zengin. 1923 yılında Baylan’ı ilk kez “Loryan” ismiyle kuran Arnavutluk göçmeni Filip Lenas pastacılığı, dönemin ünlü Fransız çikolata üreticisi Mulatier’den öğreniyor. İkinci kuşak Harry Lenas ise Avrupa’ya pastacılık eğitimi almaya giderek “akademisyen pastacı” unvanını kazanıyor. Böylece çikolata konusunda neredeyse 100 yıllık bir deneyime sahip olan Baylan’ın klasik İstanbul Lezzetleri arasına giren “Kup Griye”si doğuyor.
*Birinci başlık için fotoğraf © Confiserie Teuscher.
