BMW i3s ile Azıcık Uz mu Gittik | BMW Türkiye

AZICIK UZ MU GİTTİK?

BMW i3 ile çok uzaklara…

AZICIK UZ MU GİTTİK?BMW i3 ile çok uzaklara…

2.8.2019


Tamamen elektrikli BMW i3 ile ne kadar uzağa gidebilirsiniz? Bir dijital ajansta pazarlama müdürü olarak çalışan Emrah Adıtatar, aklında tam olarak bu soruyla birlikte BMW i3 ile İstanbul’dan Adrasan’a kadar gitti ve bu ilham verici e-mobilite deneyimini bizim için kaleme aldı.

Devamı

Geçtiğimiz hafta İstanbul’un şehir karmaşasından kısa bir süre de olsa uzaklaşmaya, hatta çok uzaklaşmaya karar verdiğimde; “Neden şehir içindeki her rotaya doğaya zarar vermeden gidebildiğimiz BMW i3s ile daha uzaklara gitmeyi denemiyorum?” diye düşündüm ve Antalya Adrasan’daki dostlarımı ziyaret etmek istedim.


Şu an “Hadi canım! Hani şu elektrikli olan BMW i3 ile Antalya’ya gitmek mi?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu tepkiyi pek çok arkadaşımdan da aldım. Aslına bakarsanız tepkilerin beni bu deneyimi yaşamaya daha da çok teşvik ettiğini samimiyetle söylemeliyim.


Bu kararı aldıktan sonra bana göre işin en önemli aşamasına, yani rota planlamasına başladım. Elektrikli otomobiller için şarj istasyonlarının gösterildiği bir mobil uygulamadan faydalanarak, İstanbul’a yaklaşık 820 km uzaklıktaki Antalya’nın şirin, sakin ve huzur dolu koyu Adrasan’a doğru rotamı oluşturdum.


Çizdiğim rota üzerinde, başlangıç noktamdan itibaren 5 adet DC, yani yeni nesil hızlı şarj sistemine sahip istasyon belirledim. Sırasıyla Bursa Orhangazi üzerindeki bir dinlenme tesisi, Bilecik Bozüyük merkezinde bir alışveriş merkezi, Afyon merkezde bir dinlenme tesisi, Isparta’da bir alışveriş merkezi ve son olarak Antalya Konyaaltı liman bölgesinde bir işletmeyi rotamda işaretledim. Ardından şimdiye kadar deneyimlemediğim yeni, farklı ve heyecan verici yolculuğa zihnen hazırlanarak, bu yolculuğun hayalini kurmaya başladım.

Devamı
BMW i3s ile Azıcık Uz mu Gittik | BMW Türkiye
BMW i3s ile Azıcık Uz mu Gittik | BMW Türkiye

Peki tamamen elektrikle çalışan bir otomobil ile 820 km nasıl gidilir? Hazırsanız anlatmaya başlıyorum:


Öncelikle BMW i3s’in 300 km menzilinin olmasının bu kararın alınmasındaki etkisi büyük. Ancak şehir içi sürüş geçmişi nedeniyle verdiği maksimum menzilin 170 km olması da beni biraz endişelendirmedi değil. Bu nedenle yolculuk için belirlediğim şarj istasyonlarını seçerken, iki istasyon arasındaki baz aldığım maksimum mesafe 170 km oldu.


İstanbul Levent’ten başlayan yolculukta ilk durak 95 km mesafedeki Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki bir istasyon oldu. İstanbul’dan şarjım tam dolu olarak çıksam da cuma akşam saati trafiğini hesaba katarak, mesafeyi ve istasyonu özellikle bu şekilde ayarladım.


İstasyona ulaştığımda %50 olan bataryamı doldurmak üzere yaklaşık 20 dakika otomobili şarjda bıraktım. BMW i3s şarj olurken, ben de kahveyle kendi bataryamı doldurmaya çalıştım. Direksiyon başına geçtiğimde batarya %99 oranda doluydu. 195 km menzil tahminini hesaba katınca açıkçası bu yolculuğun gayet rahat ve keyifli geçeceğine olan inancım arttı ve İstanbul’u arkada bıraktım.


Sıradaki istasyon yaklaşık 150 km uzaklıktaki Bozüyük dinlenme tesisiydi. Açık gökyüzünün sunduğu güzelliklere kaçamak bakışlar eşliğinde, havanın serinlemesiyle klima bile kullanmadan, hedeflediğim istasyona yaklaşık 1,5 saatte vardım. Gösterge panelindeki rakamlar beni daha da çok heyecanlandırdı. Çünkü bataryam %15, kalan mesafem 35 km, hava ise 9 dereceydi. Bundan daha güzel ne olabilirdi?

Devamı
" BMW i3’ün çalıştığını sesinden değil, ancak gösterge panelinden anlıyorsunuz. Bu bile insanın bu otomobile hayran kalmasına yetiyor. "

Yaklaşık 35 dakikalık hızlı şarj ve yemek molası sonrasında, batarya %100 dolu ve ön görülen menzil 205 km, bir sonraki istasyon olan Afyon’a mesafem ise 170 km’ydi. Bu yolculukta bende en çok merak uyandıran, hatta biraz da endişe yaratan, “acaba” dedirten mesafe de işte tam burasıydı. Peki, ne mi oldu? Afyon’a vardığımda %25 şarjım, gidebileceğim 50 km menzilim daha vardı.


Afyon’un hafif ayaz kıvamındaki gece havası çok fazla mola vermeye uygun olmadığından, sadece hızlı şarj süresince yaklaşık 30 dakika dinlendim. Yolculuğun 160 km ile bir diğer iddialı mesafesini almak üzere Isparta’ya doğru BMW i3s’i çalıştırdım.


Tabii ki otomobilin çalıştığını sesinden değil, ancak gösterge panellerinden anlıyorsunuz. Bu bile tek başına insanın gerçekten bir kez daha bu otomobile hayran kalmasına yetiyor.


Kalan son iki istasyon arasındaki mesafeyi, enerji ve zamanı verimli kullanmak adına genellikle otomobilin ECO PRO sürüş modunda almayı tercih ettim. Trafik kurallarının izin verdiği hız limiti olan 90 km, otomobilin ECO PRO modunun da verdiği maksimum hız limiti olduğu için oldukça konforlu ve güvenli bir seyir yapmamı sağladı.


Sabahın ilk ışıklarında, lavanta ve gül bahçelerinin mis kokuları ile Isparta’ya girdiğimde artık yolculuğun en tatlı kısmına geldiğimi söyleyebilirim. Bir alışveriş merkezinin açık otoparkında yaklaşık 25 dakikalık şarj dolumu sonrasında, %99 batarya ve tahmini 230 km mesafe bilgisiyle Isparta’dan yola koyuldum. Bir sonraki istasyon için kalan mesafem 140 km ve tahmini varış sürem 1,5 saatti.

Devamı
BMW i3s ile Azıcık Uz mu Gittik | BMW Türkiye
BMW i3s ile Azıcık Uz mu Gittik | BMW Türkiye

Toroslardan aşağı Antalya’ya doğru yapılan inişte, otomobilin ivmelenmesi sayesinde yaptığım enerji geri kazanımı ile Antalya’ya %65 şarj ve gidebileceğim 175 km menzille girdiğimde, artık bu mesafelerin elektrikli otomobiller için bir hayal olmadığını ispatlamanın haklı gururu içimi kapladı.


Peki, maksimum 300 km menzili olan BMW i3s ile 140 km mesafeyi kat edip, nasıl olur da hala 175 km mesafe gidebilirdim? Şöyle ki; otomobilin kullanım ayarlarını ECO PRO+ moduna aldığınızda klima kullanımını otomatik olarak sonlandırıyorsunuz. Bu da sizin daha fazla mesafe kat etmek üzere menzil kazanmanızı sağlıyor.

Devamı
BMW i3s ile Azıcık Uz mu Gittik | BMW Türkiye

Bu sürüş modunda da hız limitimiz ECO PRO modunda olduğu gibi 90 km ile sınırlı. Yolumuzun çoğunlukla aşağı eğimli olmasından dolayı, ek menzil de kazanabiliyoruz. Ayağınızı gaz pedalından çektikçe otomobil kaybettiği enerjisinin belirli bir kısmını doğrudan geri kazanabiliyor. Zira yokuş aşağı 90 km hız sınırı ile bu durumu oldukça verimli kullanmaya çalıştım. Bu kazanım, ayak hassasiyetinize göre artıp azalabiliyor. Özellikle otomobili uzun mesafede kullanmak BMW i3s’in farklı ve sıra dışı pek çok güzel özelliğini keşfetmenizi sağlıyor. Isparta-Antalya arasındaki mesafeyi alırken, yolun size sunduğu bu avantajdan faydalanabilirsiniz.


Açıkçası daha yaygın bir elektrik enerji istasyon ağı olabilseydi, bu kullanım metotları ve otomobilin sunduğu özellikler ile 5 yerine 3 istasyon kullanarak İstanbul’dan Antalya’ya varılabilirdi. Böylece yaklaşık 1 saatlik zaman daha kazanabilir, fosil yakıtlı otomobillerle hemen hemen aynı sürelerde bu mesafeleri alınabilirdi.
 

Konyaaltı liman bölgesindeki son istasyonumda yaklaşık 15 dakikalık DC şarj süresini, keyifli bir sohbet ve yeni dostlarla tanışarak tamamladım. Şarj tamamlandığında ise artık %99 batarya ile tahmini 260 km menzil görmek bana gerçekten çok büyük bir mutluluk ve enerji verdi. Bu sayede yaklaşık 95 km olan Adrasan yolunu rahatlıkla gidip gelebilecektim.


Kumluca istikametinde yer alan, iğne yapraklı çam ormanları ile kaplı, turkuaz mavisi denizi ve huzur dolu atmosferi ile bana göre eşsiz bir koy olan Adrasan’a ulaştığımda, içten, gülen ve meraklı gözlerle karşılayan dostlara kavuşarak zirveye vardım. Yolculuğu bu muhteşem doğanın içinde, doğa dostu bir otomobil ile gerçekleştirmek ise tamamen farklı bir his yaşattı.


Yaklaşık 13 saat ve 820 km mesafe sonrası, çok da yorgunluk hissetmeden hayalini kurduğunuz denize kendinizi bırakıp, kumsala uzanmak, artık hiç uzak değildi.


Adrasan’da geçen 3 harika günün ardından yola çıkmadan önceki son gece, ev tipi şarj aparatıyla otomobili şarja bıraktık. Sabah yaklaşık 10 saat süren şarjdan sonra %98 batarya seviyesindeki BMW i3s’i prizden aldık. Adrasan’dan, oradaki eski ve yeni edindiğim dostlarımdan, istemeye istemeye vedalaşınca, dönüş yolcuğu da başlamış oldu.


Geliş rotamdaki istasyonları takip ederek, yine 5 istasyonda DC şarj istasyonlarını kısa molalarla, BMW i3s’in sağladığı sürüş konforu ve enerji kullanım avantajlarıyla; yola çıktıktan 12,5 saat sonra, toplamda yaklaşık 850 km mesafe kat ederek evime ulaşmayı başardım. Yola çıkarken %99 batarya dolumu ile 170 km mesafe öneren otomobilimizin, dönüş sırasında %99 batarya dolumu ile kullanıma bağlı olarak 273 km mesafe gösterdiğini de belirtmem sanırım önemli.


Bu yolculuklar için çizdiğim rota ile 13,5 ve 12,5 saatlik iki ayrı zamanlamayla, toplamda yaklaşık 1.800 km mesafe kat etmeyi başardım. Bu sanıyorum BMW i3s ile yapılmış, hatta herhangi bir elektrikli otomobil ile yapılmış en uzun mesafe.


Böylesine güzel bir deneyimi yaşama imkanı sağlayan BMW’ye, yolculuğun gerçekleşmesinde büyük katkıları olan ve desteklerini esirgemeyen Borusan Otomotiv’e ve son olarak bu yolculuk esnasında faydalandığım şarj istasyonlarını kuran, elektrikli otomobil kullanımını yaygınlaşmasını sağlayan enerji şirketlerine çok teşekkür ederim.


Tüm doğa dostu otomobil tutkunlarına, yeni nesil BMW i3s ile sadece şehir içi seyahatler değil, şehirlerarası seyahatler de planlamalarını ve paylaştığım bu deneyimi mutlaka yaşamalarını tavsiye ederim.


Belki bir gün, başka bir uzak rotada “bal arımız” BMW i3s ile yine karşılaşırız, kim bilir.

Devamı

*Bu içerik BMW i3 (94 Ah) / BMW i3s (94 Ah) modeli temel alınarak oluşturulmuş olup, güncel BMW i3 (120 Ah) ve BMW i3s (120 Ah) modellerinde menzil %30 artmıştır.

Devamı

İLGİLİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILAR:

Elektrikli Otomobil Mitleri | BMW Joy Blog

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL EFSANELERİ.

Yeşil Yollar, Yeşil Düşünceler | BMW Joy Blog

YEŞİL YOLLAR, YEŞİL DÜŞÜNCELER.